Posao knjigovođe – računovođe

registratoriPosao knjigovođe obuhvata vođenje knjiga u skladu sa računovodstvenim propisima, konsultacije sa klijentima, obradu podataka, samostalnu organizaciju poslovanja ukoliko se radi o poslu vođenja knjigovodstvene agencije. Konkretna zaduženja mogu biti: ručno unošenje podataka, izvoda, faktura izlaznih i ulaznih, isplata plata i uplata doprinosa, knjiženje deviznih izvoda, takođe ručno, izdavanje putnih naloga dinarskih i deviznih, priprema raznih izveštaja i završnih računa, konsolidacija, i drugo.

Koja školska sprema je potrebna za knjigovodstveni posao? Ekonomski fakultet ili srednja ekonomska škola, ali ima dosta knjigovođa koji su završili škole drugih usmerenja, pa su se uspešno prekvalifikovali za knjigovodstveni posao.

Knjigovođe moraju stalno da se usavršavaju. Stalno praćenje izmena propisa i usavršavanje rada na računaru se smatra neophodnim za uspešno obavljanje posla.

Ne mogu svi odmah početi da rade ovaj posao za mesečnu nadoknadu. Volonterski rad radi sticanja iskustva često se ispostavlja kao neophodan korak u karijeri knjigovođe. Prosečno vreme potrebno za volontiranje je oko 6 meseci.

Za uspešno obavljanje posla knjigovođe je potrebno analitičko razmišljanje, veština rada pod pritiskom, skoncentrisanost, savesnost, odgovoronost.

Raditi kao knjigovodja podrazumeva stalne rokove, pritisak zbog rokova i stres.

Ali takođe, knjigovodstveni posao je jedan od najtraženijih i sasvim dobro je plaćen.